Galleri 49 i Munkfors är ett samarbete med 49:an vandrarhem. Det som är speciellt med Galleri 49 är deras tema som är tovning och framförallt lokal tovning. De erbjuder tovningskurser och berättar hur tovningen är och har varit viktigt för trakten under en lång tid.

Vad är tovning?

Tovning är en teknik där man använder ull som är en form av textil. Alla sorters ull är inte lämpade för tovning och detta är även något som tas upp och visas på Galleri 49. Det tovning innebär att man tar naturlig ull, såpa och varmt vatten och arbetar ihop det tillsammans med en karda för att få en färdig produkt. Man kan tova mössor, vantar och många andra föremål. Ullen man använder får inte vara behandlad eller spunnen till garn.

Galleri 49

 

Gallerie 49 ligger nära vandrarhemmet och har öppet hela året. De erbjuder olika kurser i tovning och visar hur tovningen har förändrats genom åren. Munkfors är känt för sin tovning och de tovade produkterna som kommer därifrån. Galleriet är litet men har väldigt mycket information. De tar upp stadens historia både som historisk stad och som haGalleri 49ntverkarstad. Att få bygdens historia samt information om tovning gör att man känner den historiska andan. Som besökare får man se hur förändringarna har skett genom året.

För att komma in på Galleri 49 måste man betala en liten inträdesavgift. Är man boende på vandrarhemmet så ingår besök på galleriet och det är många besökare som passar på att besöka Galleri 49 när de ändå är där. Det finns mycket information och man hittar även information om tovningskurserna som erbjuds av Galleri 49. Deras kurser finns i många nivåer och pågår en kväll i veckan under några veckors tid och pågår i princip hela året med uppehåll på sommaren.

Om man är i Munkfors så är ett besök på Galleri 49 något man måste besöka. Man får mycket information om stadens historia och om tovning. Det är allmänbildande och trevligt på en och samma gång.